måndag 16 februari 2009

Cesar

Det skrivs mycket om alla dessa hundtränare, bra respektive dåligt.
Jag tror att alla vi människor på denna jord är olika och vi passar med olika typ av människor, vi tar till oss av olika saker som vi tycker passar in på oss. Så fungerar ju vardagen, det man tycker en annan människa gör helgalet tycker kanske denna människa tycker är full normalt.

Cesar, ja Cesar det skrivs mycket om honom.
Jag gillar Cesar för han visar lugn och är bestämd mot hundarna. Han tillåter ingen annan vara "flockledare" utan det är han som är det.
Han jobbar som hundtränare och han är dessutom på tv vilket bara det känns som att han har kommit mycket länge i sin hundträning än vad vi som sitter vid datorn och klagar/ respektiver hyllar honom.

Cesar kommer från ett land där lagarna om djurplågeri inte är som i Sverige, så i hans land är det INTE olagligt med elhalsband och därför är han inte djurplågare.
Dock kan inte en vanlig svensson sitta och utala sig om vad som är djurplåger eller inte för det är domstol som avgör detta!

Vissa anser att Cesar är en djurplågare och att hans program inte borde sändas i tv osv...
Varför?
Jo han har nämligen satt elhalsband på vissa hundar i programmet, samt satt koppel och dyligt precis bakom öronen där nerver går och rycker man så orsakas en hög smärta för hunden.
Då vill jag börja med och titta på vilka hundar sätter han elhalsbandet på?

Så här beskrivs det utifrån hans bok:
Han använder elhalsband som ett hjälpmedel man kan använda ifall inget annat fungerar. Han skriver då att man börjar på en nivå där elen knappt känns med mänskliga mått mätt och detta får aldrig användas som en permanent lösning, utan bara vid vissa spesifika fall.Han berättar om en hund som hade en ovana att jaga bilhjul och bet i dem när bilen körde. Detta var förstås fullkomligt livsfarligt för hunden och då anväde han ett sådant halsband för att lära den av med detta. Man trycker på knappen precis när hunden bestämmer sig för att springa iväg och jaga.

Ett annat exempel var när han upptäckte att en del av hans hundar inte hade någon rädsla för ormar och eftersom det finns mycket orm där han brukar rasta så lärde han hunden att akta sig för ormar. Han använde då samma teknink som ovan. Personligen tycker jag att det inte är så stor skillnad på en svag elström och en blomspruta med vatten i, de har samma mål att ge hunden ett visst obehag i samband med en viss situation.

Tredje exempel på när han änvender detta är när en boxer hoppar över grinden på tomten och kommer ut på gatan för att den vill leka med sin kompis. Grinden är 2 meter hög! och risken för att hunden ska skada sig vid grinden eller bli påkörd av bil på gatan är jättehög..
Där av får hunden en liten liten stöt när den beger sig mot grinden för att helt enkelt säkra sig om att hunden inte hoppar ut och blir överkörd på gatan.
Hur hade du gjort om din hund reskerade att bli överkörd?


Sen kan vi börja kolla på helheten av hundar som är med på dessa program.
En labrador som blivit rädd för höga ljud, inte fan sätter Cesar något jävla elhalsband eller koppel bakom öronen och rycker till. nä HAN BESEGRAR HUNDENS RÄDSLA med kärlek och långvarigt arbete, så detdär med att han "besegrar hundar med smärta så att de är rädda för honom" seriöst.. titta ordentligt.

Vilka hundar använder han sina "elaka" metoder på, jo på hundar som biter andra hundar, biter människor och biter den hand som föder dem. När Cesar tar sig an en sånhär hund då snackar vi farlig hund, när den får syn på sitt "offer" och Cesar håller emot då finns alltså risken att han själv blir biten eller att han tappar hunden och på så sätt biter hunden någon annan. jag skulle fan inte våga gå med en hund där jag vet att jag kan bli biten.. skulle du låta en misshandlare gå brevid dig och när han bli förbannad bara låta den slå utan att göra något?! Nä jag tror fan jag skulle slå tillbaka.
Ofta har ägarna till dessa hundar varit hos massor av olika hundtränare men ingen får bukt med problemet.. så varför får dom inte det men Cesar får det? Asså de säger ju i programet att de har försökt och belöna rätt betenden osv. men DET HJÄLPER INTE.. vad ska man göra om det bara finns en utväg kvar att ta bort hunden. Alla Cesars hundar får ju iallafall överleva och bli normala lugna hundar.

Sen vill jag oxå skriva om när han hjälper hundar som är rädda och då är han skitduktig med dessa hundar, titta på t.ex. när en service hund som är en retriever. hunden är en typ av ledarhund för en kvinna i rullstol. hunde är skitduktig på sin uppgift MEN den är livrädd för att åka färdtjänstbilen. Cesar åker dit och tar reda på varför hunden är rädd, jo därför att kvinna alltid är upprörd över att färdtjänsten är försenade och hunden blir då stressad. så Cesars tips till detta är att man ger hunden godis och berömmer den under resan.. inget strypkoppel, inget elhalsband.. VANLIGT GODIS OCH KEL! titta, det gör väll alla som tränar sina hundar så även CESAR!

Åter till Labradoren som jag skrev om tidigare, den har varit bombhund och letat bomber i typ irak, han är pensionerad när Cesar träffar honom. Varför Cesar kommer till honom är för att han blivit rädd för smällare, åska och höga ljud efter han slutat leta bomber.
Hunden har helt enkelt glömt bort hur det är och vara hund, Cesar tar med sig honom hem och bygger upp en helt ljudanläggning i en husbil där alla dessa obehagliga ljud är, han berömer och ger godis när hunden inte blir rädd. sen lär han hunden och bli Retriever igen genom att bada osv.. inget elhalsband, inget strypkoppel som trycker på nerver och gör hunden "rädd" för honom..

Dax och börja kolla på vad han använder för metoder på olika hundar och problem!
jag tycker om Cesar.. Alla som inte gör det, skulle vilja se er med dom hundarna han jobbar med och se om ni klarade av dem och fick dem friska som normala hundar..

nu måste jag åka och jobba

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig helt. I vissa fall fungerar det med elhalsband, och det är inte alltid man använder det. I Sverige är det ju dock olagligt, men jag vet att en kompis till mig varit i USA och pluggat hundpsykologi, och där fick dom testa på sig själv. Och på svag nivå var det inget som gjorde ont. Kittlade mer som min kompis försökte förklara.

Därefter fick dom testa det på "problemhundar" med olika brister, och då behövdes endast 2-3 tryck, sen förstod hunden.

Ett fall var på en jakthund som satte efter alla slags fåglar den såg, trots att den var upplärd till att jaga hare. Hunden brydde sig inte om fåglarna sen, utan sökte bara upp harar åt ägaren.

Med detta sagt menar jag inte att det är OK att använda elhalsband. Men som sagt, i vissa fall kanske det behövs?